Από την κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου

Η έκφραση 'ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ',  πρέπει να βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στην περίπτωση της Λεϊσμανίωσης.

Πολλοί ιδιοκτήτες μπαίνουν στον κόπο να κάνουν μακροχρόνιες και ακριβές θεραπείες στα ζώα τους, όμως παραλείπουν να κάνουν το πιο απλό και λιγότερο ακριβό που είναι η ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ για την αποφυγή του τσιμπήματος από την σκνίπα.

Κανείς δεν λέει το ότι να αποφύγει κανείς το τσίμπημα της σκνίπας στη χώρα μας είναι εύκολη υπόθεση. Και κανείς δεν ισχυρίζεται πως τα διάφορα βοηθήματα που κυκλοφορούν (λουριά, αμπούλες, σπρέι ) είναι 100% αποτελεσματικά. Είναι όμως το ελάχιστο που μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε και ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουμε.

Οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει για το εμβόλιο κατά της Λεϊσμανίωσης που αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας. Μέχρι τη στιγμή δημοσίευσης αυτού του άρθρου δεν έχω έγκυρες πληροφορίες και συμβουλές να σας δώσω σχετικά με το εμβόλιο. Όταν θα υπάρξουν αυτές οι πληροφορίες θα φροντίσω να ενημερωθείτε.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΗΣ ΣΚΝΙΠΑΣ.

Εφόσον το τσίμπημα της σκνίπας είναι η αρχή όλου του κακού γύρω από την ασθένεια της Λεϊσμανίωσης, λογικό είναι τα κύρια προληπτικά μέτρα να αφορούν στην αποφυγή του τσιμπήματος. Όλα τα μέτρα που αναφέρονται παρακάτω πρέπει να λαμβάνονται στη χώρα μας από το Μάιο έως το Νοέμβριο.

1.Αποφεύγετε να βγάζετε τα ζώα σας έξω, 1 ώρα πριν τη δύση του ήλιου έως και 1 ώρα μετά την αυγή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό βέβαια ακούγεται και είναι αδύνατο να γίνει ειδικά στη χώρα μας, αφού οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε την Άνοιξη και το Καλοκαίρι για να χαρούμε τις βόλτες ( ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές ) με τους σκύλους μας και φυσικά πολλοί από εμάς διατηρούμε τα ζώα στις αυλές των σπιτιών μας. Αυτό που εννοώ εδώ είναι: αποφεύγετε να βγάζετε τα ζώα σας έξω ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ!

2.Τοποθετείτε ειδικές σήτες στα κλουβιά των ζώων που διατηρείτε σε εξωτερικούς χώρους.

3.Εφαρμόζετε στα ζώα σας σκευάσματα που έχουν ΕΓΚΥΡΗ και ΑΣΦΑΛΗ δράση κατά της σκνίπας. Υπάρχουν ειδικά λουριά, αμπούλες και σπρέι.

Από τα γνωστότερα λουριά με αποδεδειγμένα ασφαλή δράση κατά της σκνίπας είναι το SCALIBOR ( οι λόγοι αναφοράς του ΔΕΝ είναι διαφημιστικοί). Το SCALIBOR περιέχει μια ουσία, την δελταμεθρίνη, η οποία απελευθερώνεται και διαχέεται μέσω της λιπαρής στοιβάδας της επιδερμίδας και καλύπτει όλο το σώμα του σκύλου μέσα σε μία εβδομάδα (να μην εφαρμόζεται σε κουτάβια κάτω των  7 εβδομάδων). Παρά τη μεγάλη διάρκεια δράσης για την οποία εγγυάται η εταιρεία παραγωγής, η συμβουλή μου προς τους ιδιοκτήτες είναι η ανανέωση του κολάρου κάθε 3-4 μήνες.

Με τις διάφορες αμπούλες που κυκλοφορούν κατά των εξωπαρασίτων υπάρχει μεγάλη σύγχυση. Δεν είναι όλες οι αμπούλες δραστικές κατά της σκνίπας. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά.

Με τα σπρέι ισχύει το ίδιο όπως και με τις αμπούλες. Άλλα τα σπρέι κατά των ψύλλων και τσιμπουριών και άλλα τα σπρέι κατά της σκνίπας. Από τα αποδεδειγμένα αποτελεσματικά σπρέι κατά της σκνίπας, είναι το AUTAN (ανθρώπινο σκεύασμα) και το Anti-Phlebotome (κτηνιατρικό σκεύασμα). Ψεκάζετε τα ζώα σας (αλλά και εσάς ) με Autan, μετά την δύση του ήλιου. Για τις σωστές οδηγίες χρήσεως όλων αυτών πρέπει να ρωτάτε τον κτηνίατρό σας.

Τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα ζώα ανεξαρτήτως φυλής ή τύπου τριχώματος. Επικρατεί μία εσφαλμένη αντίληψη πως τα μακρύτριχα ζώα δύσκολα δέχονται τσιμπήματα από σκνίπες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το πιο συχνό σημείο τσιμπήματος είναι το δέρμα γύρω από τη μύτη ενός ζώου!

4.Προσέχετε πολύ με τη χρήση εντομοκτόνων σπρέι ή συσκευών ( φιδάκια κα.) πολλά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση στα ζώα σας αν εφαρμοσθούν πάνω τους ή καταποθούν.

Πρόληψη όμως, δεν είναι μόνο η προστασία από το τσίμπημα της σκνίπας.

Πρόληψη είναι και ο συχνός επανέλεγχος των ζώων που ζουν σε ενδημικές περιοχές. Με απλά λόγια, ξέρουμε πως στην περιοχή μας το Καλά-αζάρ έχει έξαρση στον πληθυσμό των σκύλων. Ας εξετάζουμε λοιπόν τα ζώα μας κάθε 6 μήνες. Έτσι κάνουμε έγκαιρη διάγνωση των ζώων που έχουν μολυνθεί και προλαμβάνουμε τόσο την εκδήλωση της ασθένειας, όσο και την μετατροπή των θετικών ζώων σε φορείς/αποθήκες του παρασίτου στη φύση.

Πρόληψη είναι και να φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε όσο το δυνατό καλύτερα σχετικά με τη νόσο και το παράσιτο.

Πρόληψη είναι να ΜΗΝ επαναπαυόμαστε στην επιτυχία της αγωγής που κάναμε στο ζώο μας ΠΕΡΥΣΙ, διότι και ΦΕΤΟΣ θα έχουμε σκνίπες!

Πρόληψη είναι να επαναλαμβάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα εξετάσεις αίματος στο ζώο μας μετά τη λήξη της θεραπευτικής αγωγής. Να θυμάστε: οι αναζωπυρώσεις της νόσου είτε γιατί στο ζώο παρέμειναν κάποια παράσιτα είτε γιατί το ζώο ξανατσιμπήθηκε από τη σκνίπα είναι συχνές!

Πρόληψη είναι να διατηρούμε τα ζώα μας σε χώρους καθαρούς, στεγνούς, χωρίς υγρασίες και λιμνάζοντα νερά.

Πρόληψη είναι να φροντίζουμε ώστε τα ζώα μας να είναι υγιή και ελεύθερα άλλων νοσημάτων. Δηλαδή να κάνουμε στα ζώα μας τους ετήσιους εμβολιασμούς και να τους δίνουμε φάρμακα για τα σκουλήκια, τους ψύλλους και τα τσιμπούρια. Ένας οργανισμός που είναι ήδη επιβαρυμένος από άλλες ασθένειες πιο δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη Λεϊσμανίωση.

Πρόληψη είναι να ρωτάμε τον κτηνίατρό μας για ό,τι απορίες έχουμε και να μη βασιζόμαστε σε αυτά που μας λένε οι φίλοι μας σχετικά με την αρρώστια .

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ, ΣΕ ΖΩΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ ΟΤΙ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΩΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΟΣΕΙ Ή ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΖΩΟ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΜΑΣ ΝΟΣΕΙ!

 ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα (αριστερό κλικ)

FaLang translation system by Faboba