Από την Κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου

Μας λαχτάρισε ο "Δούκας" λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αποδεικνύοντάς μας πως το αθώο παιχνίδι με ένα Χριστουγεννιάτικο δωράκι , μπορεί να καταλήξει...........στο χειρουργικό τραπέζι του Κτηνιατρείου!

 

 

Τα πλαστικά μπαλάκια είναι δημοφιλές και ιδιαίτερα αγαπητό παιχνίδι για τους περισσότερους σκύλους.

Η αγάπη των Boxers για τα παιχνίδια τους.........ακόμα πιο γνωστή σε όσους χαίρονται την συντροφιά αυτής της φυλής σκύλων!


Έτσι λοιπόν και ο μικρός μας φίλος ο Δούκας, πάνω στη χαρά και τον ενθουσιασμό του........ούτε που κατάλαβε πως "κατάπιε" το καινούριο του παιχνίδι!

Φυσικά, ο ιδιοκτήτης του που για καλή του τύχη ήταν εκεί την στιγμή της......."κατάποσης" πανικοβλήθηκε!

Ο ίδιος ο Δούκας.....μάλλον στενοχωρήθηκε που το παιχνιδάκι του εξαφανίστηκε!

Ο Δούκας ήρθε έγκαιρα στο ιατρείο μας πριν ακόμα προλάβει να εκδηλώσει εμετούς και αυτή ίσως να ήταν από τις πιο εύκολες περιπτώσεις διάγνωσης ξένου σώματος στον πεπτικό σωλήνα, αφού η μαρτυρία του ιδιοκτήτη δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπου το συγκεκριμένο πλαστικό ξένο σώμα ΔΕΝ θα φαινόταν εύκολα στις ακτινογραφίες, η "κατάθεση" του ιδιοκτήτη-μάρτυρα! ήταν ζωτικής σημασίας για τον μικρό μας φίλο.

Ο Δούκας μπήκε στο χειρουργείο το ίδιο βράδυ.

Έγινε ερευνητική λαπαροτομή ( ανοίξαμε την "κοιλίτσα" του δηλαδή!), εντοπίσαμε το ξένο σώμα που ακόμα βρισκόταν στο στομάχι του και μετά από μια γενναία γαστροτομή ( τομή στο τοίχωμα του στομάχου) , αφαιρέσαμε το ξένο σώμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου ξένου σώματος, οι προεξοχές που έχει το μπαλάκι, έκαναν την εξαγωγή του ιδιαίτερα δύσκολη!

Τα καταφέραμε όμως, ο Δούκας ανάρρωσε σύντομα και πλήρως από το χειρουργείο και η πρώτη του δουλειά όταν επέστρεψε στο σπίτι του ήταν να ψάξει για το ............παιχνίδι του!!!!

Η περίπτωση του Δούκα δεν έχει τίποτε ίσως το ιδιαίτερο και αποτελεί συχνό περιστατικό στην κλινική Κτηνιατρική πράξη.

Δύο συμβουλές που θα μπορούσαμε ίσως να δώσουμε εδώ, θα ήταν:

1. Φροντίζετε ώστε τα παιχνίδια που προσφέρετε στα ζώα σας να είναι ανάλογου μεγέθους με το μέγεθος του σκύλου ( ή καλύτερα με το μέγεθος του "στόματος" του σκύλου).

Ένα μικρό παιχνίδι πιο εύκολα καταπίνεται από ένα μεγαλόσωμο ζώο και το αντίθετο, χωρίς αυτό βέβαια να είναι απαραίτητα κανόνας.* θυμίζουμε την περίπτωση της "ΗΛΕΚΤΡΑΣ" , που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ κατάποσης ξένου σώματος.

2.Αν ο σκύλος σας καταπιεί μπροστά σας κάποιο ξένο σώμα, ΜΗΝ καθυστερήσετε την αναζήτηση βοήθειας από Κτηνίατρο και σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να διαχειριστείτε την κατάσταση μόνοι σας προκαλώντας στο ζώο εμετό στο σπίτι. Η πρόκληση εμετού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ( μεγάλα αντικείμενα, αιχμηρά κτλ) , μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος.

Ο Δούκας είναι πλέον πολύ καλά και εύχεται σε όλους μας........................ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟ 2016!!!!!!!!!

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba